Chleb „bakaliowa fantazja” z wypiekacza do chleba

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Inspiracją do upieczenia chleba "bakaliowa fantazja" były święta Bożego Narodzenia. Taki chleb wzbudził zachwyt na stole wigilijnym. Upiekłam go w wypiekaczu jednak można go też upiec w piekarniku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka suszone: 50 gramów
    - śliwki suszone: 100 gramów
    - skórka pomarańczowa kandyzowana: 2 łyżki
    - mąka pszenna: 500 gramów
    - otręby pszenne: 100 gramów
    - mleko w proszku: 2.5 łyżki
    - drożdże instant: 1.5 łyżeczki
    - cukier: 1.5 łyżki
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - woda letnia: 350 mililitrów

Chleb „bakaliowa fantazja” z wypiekacza do chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności do formy z wypiekacza wlać składniki płynne: wodę i olej.
  • 2. Następnie wsypać: sól, cukier, połowę mąki pszennej, mleko w proszku, otręby, pozostałą mąkę i drożdże.
  • 3. Formę włożyć do wypiekacza. Włączyć urządzenie do pieczenia chleba na program „chleb pełnoziarnisty”.
  • 4. Po usłyszeniu drugiego sygnału (po ok 20 minutach) dodać śliwki, skórkę pomarańczową i pokrojone suszone jabłka.
  • 5. Po zakończeniu pracy wypiekacza wyjąć formę a z niej upieczony chlebek.

Komentarze

Podobne przepisy