chałwowiec z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak chałwy i malin

  • 1 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    nie pełna szklanka mąki
    5 łyżeczek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem 1:
    12,5 dag. masła
    1 budyń śmietankowy
    400 ml mleka
    20 dag chałwy
    Krem 2:
    2 śmietan-fiks
    kremówka 500 ml
    łyżka cukru pudru

Chałwowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubija z cukrem, do szklanki z mąką dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Gdy jajka ubiją się dodajemy powoli mąkę z kakaem i mieszamy delikatnie łyżką tak aby się wszystko połączyło. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. wylewamy ciasto do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.
    Krem 1:
    Budyń gotujemy na mleku, studzimy. Następnie masło ucieramy w budyniem. na końcu dodajemy chałwę.
    Krem 2:
    Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fiks
  • 2. Biszkopt przekroić na pół, na pierwsza połowę dodajemy cały Krem 1, następnie przykrywamy go drugą częścią biszkopta.
    Na biszkopt nakładamy Krem 2, wyrównujemy go i układamy na nim maliny. Ja jeszcze posypałam górę kakaem, dla lepszego wyglądu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy