Cebularze z cukinią i szałwią

0 (0 ocen)

Puszyste w środku, chrupiące z zewnątrz, ze słodkawa cebulą i aromatem szałwii.

Składniki:

  • na ciasto:
    190ml wody
    30g drożdży
    350g przesianej mąki
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy

    na nadzienie:
    3 średnie cebule
    mała cukinia
    2 łyżki oliwy
    około 5 listków świeżej szałwii
    sól, pieprz

    do posmarowania:
    rozkłócone jajko

Cebularze z cukinią i szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
  • 2. Cebule obrać, posiekać w piórka, a cukinie w słupki. Rozgrzać tłuszcz i podgrzać na nim cebule z cukinią. Posiekać drobno szałwię. Dodać do warzyw. Podsmażać ze zeszklenia cebuli. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
  • 3. Ciasto podzielić na 10 część. Z każdej uformować kulkę. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zgnieść ręką. Pośrodku utworzyć zagłębienie w którym umieszczamy farsz cebulowy. Brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w 220 stopniach C przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy