Cebularze

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz;
    3 duże cebule
    3 łyżki oleju
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    świeża mięta

    Ciasto:
    opakowanie suchych drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    szczypta cukru
    1-2 łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany
    2 jajka
    3 łyżki miękkiego masła
    25 dag maki pszennej
    25 dag mąki chlebowej
    łyżeczka czarnuszki
    płaska łyżeczka soli

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Podsmażam na oleju aż się zeszkli. Dodaję posiekaną miętę i doprawiam do smaku.

    Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję szczyptę cukru i odstawiam aż zaczyn zacznie rosnąć.

    Do miski wsypuję mąki i sól. Dodaję jajka, jogurt i miękkie masło oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec dodaję czarnuszkę. Zagniatam ciasto aż będzie odchodziło od ręki.

    Odstawiam do wyrośnięcia.

    Z ciasta formuję placuszki i spłaszam je ręką. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję farszem i wstawiam do piekarnika. Piekę 20 minut w 180 st.

Komentarze

Podobne przepisy