camembert zapiekany z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Pyszne grzybki leśne zatopione w kremowym roztopionym serku camembert.

Składniki:

  • na 2 porcje:
    2 okrągłe serki camembert

    garść mieszanych grzybów leśnych, ja miałam prawdziwki, podgrzybki i kurki
    szalotka
    łyżeczka masła
    sól
    pieprz ziołowy i pieprz kolorowy
    1 łyżka białego wytrawnego wina

    natka pietruszki
    zioła prowansalskie
    pieprz czerwony

Camembert zapiekany z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę kroimy w plasterki i szklimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby. Dodajemy wino i dusimy, aż grzyby odparują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
  • 2. Z serków delikatnie ścinamy wierzch. W serkach robimy małe wgłębienie, tak by zmieścił nam się farsz grzybowy.

  • 3. Tak przygotowane serki układamy w naczyniach do zapiekania. Napełniamy uduszonymi grzybami, posypujemy ziołami prowansalskimi. Przykrywamy wcześniej ściętym wierzchem serka.
  • 4. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż serek będzie płynny.
  • 5. Podajemy posypane natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.

Porady

Wyjęte wnętrze serka możemy wymieszać z grzybami, lub po prostu położyć na wierzch zapiekanego serka. Do tak podanego serka wyśmienicie pasuje pieczywo czosnkowe.

Komentarze

Podobne przepisy