Camembert zapiekany z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szalotkę kroimy w plasterki i szklimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby. Dodajemy wino i dusimy, aż grzyby odparują. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
2.Z serków delikatnie ścinamy wierzch. W serkach robimy małe wgłębienie, tak by zmieścił nam się farsz grzybowy.
3.Tak przygotowane serki układamy w naczyniach do zapiekania. Napełniamy uduszonymi grzybami, posypujemy ziołami prowansalskimi. Przykrywamy wcześniej ściętym wierzchem serka.
4.Zapiekamy w 180 stopniach C około 15-20 minut, aż serek będzie płynny.
5.Podajemy posypane natką pietruszki oraz ziarenkami czerwonego pieprzu.
Porady
Wyjęte wnętrze serka możemy wymieszać z grzybami, lub po prostu położyć na wierzch zapiekanego serka.
Do tak podanego serka wyśmienicie pasuje pieczywo czosnkowe.
Komentarze