Camembert i orzechy w karmelu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Kontrasty w życiu są potrzebne. Ten jest na dodatek smaczny. Lekko słony camembert z karmelizowanymi orzechami, całkiem ciekawe połączenie.

  • 20 min

Składniki:

  • Porcja dla 1 osoby:
    1 camembert, 125 g

    Karmel:
    5 łyżek cukru
    1 łyżka zimnej wody
    1 łyżka masła
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1 garśc mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowca, migdały)

Camembert i orzechy w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Camembert zapiekaj przez 15 minut, po dotknięciu palcem musi być płynny w środku.
  • 2. Na patelnię wsyp cukier i wodę. Wstaw na rozgrzany palnik i nie mieszaj, cukier się stopi i zacznie brązowieć. Wtedy zestaw i dodaj masło, jak się rozpuści dodaj śmietankę, wymieszaj i wstaw na mały ogień. Wsyp orzechy i mieszając oblepiaj je karmelem. Nie trzymaj ich dłużej jak 5 minut na palniku. Polej camembert i od razu podawaj. Najlepiej smakuje jak jest ciepły.

Komentarze

Podobne przepisy