Calzone

0 (0 ocen)

z mięsnym farszem

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 g drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    ½ łyżeczki cukru,
    3 łyżki oleju,
    1 szkl. ciepłej wody,
    mąka pszenna,
    1 jajko

    Farsz:
    1 pierś z kurczaka,
    1 łyżka przyprawy do kurczaka,
    1 kiełbaska śląska,
    1 papryka czerwona,
    3 łyżki ketchupu,
    sól, pieprz, bazylia
    1 kulka sera mozzarella

    Dodatkowo:
    2 łyżki mleka

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy sól i cukier oraz 1/4 szkl. ciepłej wody, odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy resztę wody, jajko, olej oraz tyle mąki ile ciasto przyjmie.
  • 2. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą, obsmażamy na złoto. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę oraz kiełbasę, chwilę smażymy. Doprawiamy przyprawami, dodajemy ketchup.
  • 3. Ciasto dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy, na każdą część nakładamy farsz oraz po kawałku sera, zlepiamy pieróg, smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.

Porady

Podajemy z sosem czosnkowym

Komentarze

Podobne przepisy