Calzone

0 (0 ocen)

uwielbiam pizzę ,a to jest kombinacja na jej temat, czyli pizza w pierogu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    25 g drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    ½ łyżeczki cukru,
    3 łyżki oleju,
    1 szkl. ciepłej wody,
    mąka pszenna

    Farsz:
    ½ kg pieczarek,
    ½ papryki czerwonej,
    200 g cienkiej kiełbasy,
    1 cebula,
    bazylia suszona, pieprz, sól,papryka słodka i ostra,
    3 łyżki przecieru pomidorowego,
    kawałek żółtego sera

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy sól i pieprz oraz odrobinę ciepłej wody, odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy resztę wody, olej oraz tyle mąki ile ciasto przyjmie. Rozwałkowujemy cienko ciasto, nakładamy farsz, kawałek sera i zwijamy w pieróg. Wierzch posypujemy suszoną bazylią. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.
    Przygotowanie farszu: pieczarki obieramy, drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki a następnie pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, całość przyprawiamy, dodajemy koncentrat i zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy