Burgery z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wrzucić całe ziarna na suchą patelnię i prażyć przez 3-4 minut, aż zaczną intensywnie pachnąć. Zmielić na proszek w moździerzu i odłożyć.
2.Sparzyć bób w wrzącej wodzie przez około minutę; osączyć i przelać zimną wodą. Można usunąć łupinki, ale nie jest to konieczne.
Rozgnieść praską do ziemniaków bób (można przemielić przez maszynkę), dodać posiekaną kolendrę, jajko i resztę przypraw i dobrze wymieszać. Jeżeli kotlety są zbyt luźne dodać trochę bułki tartej.
3.Mokrymi rękami formować burgery 5 cm średnicy i 2 cm grubości. Jeśli masz trochę czasu, schłodzić je przez co najmniej pół godziny.
4.Grillować przez 20 - 25 minut lub usmażyć na gorącej patelni na oleju z każdej strony przez około 5 minut, do złotego koloru.
Komentarze