Burgery z bobu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Alternatywa dla zwykłych kotletów, szybkie danie pełne niezwykłego aromatu

  • 40 min

Składniki:

  • po 3/4 łyżeczki kminu, nasiona kolendry i kopru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    500g bobu
    pół łyżeczki świeżego zielonego chili, drobno posiekane (bez pestek)
    2 ząbki czosnku, rozgniecione
    1/4 łyżeczki kurkumy
    3 łyżki posiekanej kolendry
    bułka tarta 40g
    1 jajko
    sól i pieprz

Burgery z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wrzucić całe ziarna na suchą patelnię i prażyć przez 3-4 minut, aż zaczną intensywnie pachnąć. Zmielić na proszek w moździerzu i odłożyć.
  • 2. Sparzyć bób w wrzącej wodzie przez około minutę; osączyć i przelać zimną wodą. Można usunąć łupinki, ale nie jest to konieczne.
    Rozgnieść praską do ziemniaków bób (można przemielić przez maszynkę), dodać posiekaną kolendrę, jajko i resztę przypraw i dobrze wymieszać. Jeżeli kotlety są zbyt luźne dodać trochę bułki tartej.
  • 3. Mokrymi rękami formować burgery 5 cm średnicy i 2 cm grubości. Jeśli masz trochę czasu, schłodzić je przez co najmniej pół godziny.
  • 4. Grillować przez 20 - 25 minut lub usmażyć na gorącej patelni na oleju z każdej strony przez około 5 minut, do złotego koloru.

Porady

Kotlety świetnie smakują również z sosem tzatziki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy