Buraczki z papryką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kolejna propozycja na zimowe buraczki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 kg buraków
    1 kg czerwonej papryki
    4 duże cebule
    200 ml octu
    250 g cukru
    250 ml oleju
    2 łyżki soli

Buraczki z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki czyścimy, każdy z osobna owijamy folią aluminiową, pieczemy ok. 1 godz (jak większe to dłużej) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
    Papryki i cebule kroimy w kostkę, sparzamy.
    Ocet, olej, cukier i sól dodajemy do buraków, papryki i cebuli, dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików, zakręcamy. Słoiki przekładamy do nagrzanego do 100°C piekarnika, zapiekamy 25 min, po czym wyłączamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy