Buraczane kotlety z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Obiad w wersji bezmięsnej w niecodziennym, różowym wydaniu.Do kotletów dodałam małego, czerwonego buraka, stąd ten piękny kolor.Podałam je z sosem pieczarkowym, polecam bardzo :)

Składniki:


  • torebka kaszy jaglanej (100g)
    1/2 cebuli
    mały, czerwony burak
    2 jajka
    1-2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
    sól, pieprz
    natka pietruszki

Buraczane kotlety z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystko mieszamy z kaszą.
    Dodajemy sól, pieprz, jajka, mąkę i natkę. Mieszamy, aż składniki ładnie się połączą.
    Z masy formujemy niewielkie kotleciki.
    Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki oleju, smażymy na rumiano z obu stron.

    Z przepisu wychodzi 7-8 sztuk małych kotlecików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy