To smaczne domowe bułeczki są bardzo aromatyczne. Nadają się jako składnik pożywnego śniadania.
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
Około 35 dag drożdży
Płaska łyżeczka cukru
Pół łyżeczki soli
Około 1 i 1/3 szklanki wody
Pół szklanki prażonej cebulki
Pół szklanki słonecznika
białko
Bułki ze słonecznikiem i prażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszaj z 1/3 szklanki wody oraz 3 łyżkami mąki, cukrem solą i cebulką prażoną. Odczekaj , aż rozczyn podwoi swoją objętość. Następnie przelej do dużej miski, wsyp resztę mąki i wlej pozostałą wodę. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od rąk. Następnie przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Potem uformuj z ciasta niewielkie podłużne bułeczki i kładź je na dużą blachę. Odczekaj chwilę, aż lekko wyrosną. Posmaruj je roztrzepanym białkiem i posyp wierzch słonecznikiem. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 10-15 minut.
Komentarze