bułki z ostrym farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przepis dostalam od babci , ktora przywiozła go ze wsi Potworów. Buleczki doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do czystego barszczu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO: 3 szklanki mąki, 25g drożdży, 1,5 łyżeczki cukru, 3/4 szklanki letniej wody, 2jajka, łyżeczka oregano, 2 łyżki masła, łyżeczka soli.
    NADZIENIE: 25 dag kiełbasy, cebula , strąk czerwonej papryki, ząbek czosnku, łyżka posiekanej natki, olej, przyprawa do kebaba, ostra papryka.

Bułki z ostrym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodaj cukier i drożdże oraz łyżkę mąki, wymieszaj, odstaw na 10 min. Następnie pracujące drożdże wlej do mąki, dodaj. sól 1 jajko, oregano i stopione masło. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrosniecia na 40 min.
  • 2. Na oleju przysmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i paprykę, dodaj roztarty czosnek, przypraw przyprawa do kebaba i ostrą papryką. Przestudz. Dodaj natkę.
  • 3. Ciasto rozwalkuj , kubkiem wytnij parzysta ilość krążków. Na połowie krążków ułóż po porcji farszu. Przykryj reszta krążków zalep brzegi formujac okrągłe bułeczki. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj bułeczki drugim rostrzepanym jajkiem. Piecz ok. 25 min w temp. 190s st.

Porady

Ciasto na drożdżowe bułeczki będzie deliktniejsze jeżeli do rozrabiania drożdży zamiast wody użyjemy mleka. Do ciasta zamiast masła możemy użyć oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy