Bułki pszenno-żytnie z miodem, otrębami i siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Składniki wystarczą na 4 większe bułki lub 6 mniejszych.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Szklanka mąki pszennej
    Szklanka mąki żytniej
    Otręby gryczane (ok. szklanki)
    3/4 szklanki ciepłej wody
    3 łyżeczki siemienia lnianego
    Łyżka miodu
    1/4 opakowania świeżych drożdży
    Olej rzepakowy
    Jajko na glazurę
    Łyżeczka soli

Bułki pszenno-żytnie z miodem, otrębami i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mąki, sól, otręby, siemię lniane, miód oraz 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i lekko się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody). Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 80 minut.
  • 2. Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części, z których formujemy bułki. Układamy je na natłuszczonej blasze i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na kolejne 40 minut. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy wzdłuż ostrym nożem i pieczemy ok. 20 - 25 min w 190 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy