Bułki pszenno-żytnie z miodem, otrębami i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mąki, sól, otręby, siemię lniane, miód oraz 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i lekko się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody). Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 80 minut.
2.Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części, z których formujemy bułki. Układamy je na natłuszczonej blasze i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na kolejne 40 minut. Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy wzdłuż ostrym nożem i pieczemy ok. 20 - 25 min w 190 st.C.
Komentarze