Lubię gotować. Gdy mam czas, chętnie eksperymentuję.Często sięgam po dania z kuchni innych krajów.Ostatnio zrobiłem czorbę fasolową, która zasmakowała rodzinie.
Składniki:
● 1/2 kg białej lub kolorowej fasoli
● 100 ml oliwy
● 2 l wody
● 2 cebule
● łyżka mąki
● łyżeczka słodkiej papryki mielonej
● pęczek natki pietruszki
● pęczek koperku
● łyżka octu
● 3 ząbki czosnku
● 2-3 pomidory
● sól
Bułgarska czorba fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę moczymy przez noc,
odcedzamy. Wlewamy wodę,
solimy i gotujemy, aż fasola będzie
miękka.
2.Cebule i czosnek drobno
siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Posypujemy po karaibsku
mąką, dodajemy paprykę i starannie
mieszamy.
3.Pomidory polewamy wrzątkiem,
obie ramy ze skórki i kroimy
w ósemki. Wkładamy do
gotującej się fasoli, dodajemy
cebulę z czosnkiem, mieszamy.
Gotujemy ok. 5 minut na małym
ogniu. Natkę pietruszki i koperek
myjemy, osączamy, drobno
siekamy i tuż przed końcem
gotowania dodajemy do fasoli.
Doprawiamy octem, gotujemy
jeszcze 1-2 minuty.
Komentarze