Pyszne, chrupiące.Rewelacyjna przekąska do przygotowania na całodzienną wycieczkę np. w góry. Obok zwykłych kanapek możemy też zapakować do plecaka takie nasze hot - dogi i w drogę. A wiosna się zaczyna, plany górskich wędrówek już są...
5 godz.
Składniki:
12 cienkich parówek
350 g mąki
opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki soli
200 ml ciepłej wody
1 jajko do posmarowania bułeczek
Bułeczki z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże, mieszamy. Stopniowo zaczynamy dolewać wodę mieszając najpierw łyżką, a potem już zagniatamy ciasto ręką. Cały proces zagniatania i wyrabiania powinien trwać ok. 5 minut ( ciasto trzeba dobrze napowietrzyć ).
Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swej objętości ( ok. 1,5 - 2 godzin ).
2.Z wyrośniętego ciasta formujemy rulon, dzielimy go na 12 równych części. Z każdej części robimy cienki i długi wałeczek, którym owijamy po kolei każdą parówkę.
3.Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
4.Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do ładnego zrumienienia ok. 25 - 30 minut.
Komentarze