Bułeczki z parówkami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Pyszne, chrupiące.Rewelacyjna przekąska do przygotowania na całodzienną wycieczkę np. w góry. Obok zwykłych kanapek możemy też zapakować do plecaka takie nasze hot - dogi i w drogę. A wiosna się zaczyna, plany górskich wędrówek już są...

  • 5 godz.

Składniki:


  • 12 cienkich parówek
    350 g mąki
    opakowanie suchych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    200 ml ciepłej wody
    1 jajko do posmarowania bułeczek

Bułeczki z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięte ciasto 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i drożdże, mieszamy. Stopniowo zaczynamy dolewać wodę mieszając najpierw łyżką, a potem już zagniatamy ciasto ręką. Cały proces zagniatania i wyrabiania powinien trwać ok. 5 minut ( ciasto trzeba dobrze napowietrzyć ).
    Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swej objętości ( ok. 1,5 - 2 godzin ).
  • owijanie parówki ciastem 2. Z wyrośniętego ciasta formujemy rulon, dzielimy go na 12 równych części. Z każdej części robimy cienki i długi wałeczek, którym owijamy po kolei każdą parówkę.
  • parówki w piekarniku 3. Tak przygotowane parówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 30 minut.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.
  • bułeczki z parówkami 4. Każdą bułeczkę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do ładnego zrumienienia ok. 25 - 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy