Bułeczki z parówkami i ogórkiem

5 (1 ocen)

  • 60 min

Bułeczki idealne na wieczorną przekąskę.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    30 g drożdży
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka lub wody
    2-3 łyżki oleju
    duża szczypta soli
    szczypta cukru
    30 dkg sera żółtego
    6 parówek
    ok 5 malych ogórkow kiszonych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki z parówkami i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka lub wody dodać drożdże, łyżke mąki oraz szczypte cukru. Dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąke, dodać żółtko, sól i olej. Dodać zaczyn. Wszystko dokładnie zagnieść i odstawić do wyrośniecia.
  • 2. Ogórki pokroić w kostkę. Ser w paseczki.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części. Każda parówke , pare pasków sera oraz ogorki obwinać w ciasto. Na wierzch położyc ser i posmarować białkiem.
  • 4. Wstawić do piekarnika 20-30 min w 200 st.

Porady

Do ciasta można dodać oregano lub bazylię. Parówki można obrać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować