Bułeczki z masłem ziołowym

0 (0 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu, minimum składników, a zapach i smak skuszą każdego :)

Składniki:

  • 50 dkg mąki
    2 dkg drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    1,5 łyżeczki soli
    1,5 łyżeczki cukru
    masło ziołowe:
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka czosnku w płatkach (może być świeży, mi akurat wyszedł)
    1 łyżka posiekanych ziół, u mnie bazylia i orgeano
    sól i pieprz

Bułeczki z masłem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski z mąką, solą, cukrem i oliwą. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Z ciasta uformować wałek i pokroić go na 8 części. Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Masło wymieszać z czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Bułeczki naciąć i w nacięcia włożyć masło. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy