Pyszne bułeczki z masełkiem wymieszanym z ziołami prowansalskimi, pulchne , mięciutkie o chrupiącej skórce i pachnące masełkiem czosnkowym. Polecam na pyszne obfite śniadanko.
Bułeczki z masełkiem czosnkowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy , dodajemy cukier, mąkę 1,5 łyżki oraz pokruszone drożdże.
Mieszamy ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut.
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy zaczyn z drożdży , jajko oraz rozpuszczone , letnie masło i sól.
Wyrabiamy tak długo aby ciasto było miękkie ,elastyczne.( pamiętajmy ciasto musi odchodzić od rąk i ścianek miski).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko wyrabiamy , formując wałek , dzielimy na części i formujemy kule lekko spłaszczając i nacinając tępą stroną noża.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odkładamy do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
W między czasie przygotowujemy masełko czosnkowe;
Miękkie masło mieszamy z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, tak długo aż składniki nam się dokładnie połączą.
Tak przygotowany masełkiem smarujemy w nacięciach nasze bułeczki, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem
Pieczemy w 190 stopniach około 35 minut.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Z podanej porcji wyszło 9 bułeczek
Komentarze