Bułeczki Jogurtowe

0 (0 ocen)

Szybkie, aromatyczne i delikatne bułeczki. Urozmaicą śniadania i kolacje.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    1 saszetka suchych drożdży 7g - bądź 14 g świeżych
    1 łyżka cukru
    1 1/2 łyżeczki soli
    20 dag jogurtu naturalnego
    120 ml mleka
    1 jajko
    6 dag masła


    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
    1 łyżka maku do posypania

Bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki włożyć do miski, zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, uformować bułeczki.
    Kłaść na blasze oprószonej mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować jakiej i posypać makiem.
    Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy