Bułeczki jak pączusie.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne bułeczki małe jak pączusie idealne do szkolnej śniadaniówki. Mikołaj je uwielbia z kubkiem ciepłego mleka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży

    700 g przesianej mąki pszennej

    200 g cukru kryształu

    2 jajka

    300 ml ciepłego mleka

    2 opakowania cukru wanilinowego

    150 ml oleju rzepakowego

    350 g dżemu z kiwi i limonek

    szczypta soli.

    1 jajko do smarowania

    cukier puder .

Bułeczki jak pączusie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki jak pączusie. 1. Drożdże rozcieramy w połowie ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut .

    Do dość obszernej miski przesiewamy mąkę ,dodajemy jajka, wsypujemy resztę cukru i wlewamy resztę mleka.

    Na koniec wlewamy rozczyn.

    Mieszamy energicznie. Wlewamy olej i dalej wyrabiamy by dobrze nam się on wchłonął w ciasto.

    Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce i czekamy 60 minut aż podwoi swą objętość .

    Wyciągamy ciasto na blat posypany mąką .

    Lekko rozpłaszczamy ręką, a następnie szklanką wykrawamy koła jak na pączki.

    Delikatnie rozciągamy każde koło i nakładamy na nie łyżeczkę dżemu z kiwi i limonek.

  • Bułeczki jak pączusie. 2. Sklejamy bułeczki tj. pączki. Układamy na blaszce.

    Odliczamy 15 minut i smarujemy je rozmąconym jajkiem.

    Bułeczki pieczemy 25-30 minut w temp 180 stopni do złoto brązowego koloru.



    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Można do nich użyć dowolnego dżemu lub marmolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy