Bułeczki drożdżowe z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Do mąki dodać jajko, sól, olej i rozmieszane z mlekiem drożdże. wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i zostawić na pół godziny do podrośnięcia.
2.Liście pokrzywy umyć i zalać wrzątkiem na dwie minuty. Przelać zimną wodą i wycisnąć. Do twarogu dodać posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną pokrzywę. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Uformować 16 kulek.
3.Ciasto podzielić na 16 części, z każdej zrobić placek, położyć kulkę i zlepić małą bułeczkę.
4.Bułeczki ułożyć w formie i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
5.Białko rozmieszać z mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki i posypać czarnuszką.
Komentarze