Bułeczki drożdżowe z pokrzywą

0 (0 ocen)

Puszyste, delikatne, smaczne z nietypowym nadzieniem

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    250 g maki
    1/2 szkl mleka
    1 jajko
    50 ml oleju
    20 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli

    Nadzienie:
    150 g twarogu
    duża garść liści pokrzywy
    1/2 pęczka szczypiorku
    pieprz
    sól

    białko + 1 łyżka mleka
    czarnuszka

    Forma: 24 cm posmarowana tłuszczem

Bułeczki drożdżowe z pokrzywą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać. Do mąki dodać jajko, sól, olej i rozmieszane z mlekiem drożdże. wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i zostawić na pół godziny do podrośnięcia.
  • Nadzienie 2. Liście pokrzywy umyć i zalać wrzątkiem na dwie minuty. Przelać zimną wodą i wycisnąć. Do twarogu dodać posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną pokrzywę. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Uformować 16 kulek.
  • Formowanie bułeczek 3. Ciasto podzielić na 16 części, z każdej zrobić placek, położyć kulkę i zlepić małą bułeczkę.
  • W formie 4. Bułeczki ułożyć w formie i zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte 5. Białko rozmieszać z mlekiem posmarować wyrośnięte bułeczki i posypać czarnuszką.
  • Gotowe 6. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy