Bułeczki drożdżowe z farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bułeczki z farszem pieczarkowym

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    - 30 dag mąki pszennej,
    - 4 dag drożdży,
    - ¼ szklanki letniego mleka,
    - 4 dag masła,
    - 2 żółtka,
    - szczypta soli

    farsz:
    - 20 dag cebuli,
    - 30 dag pieczarek,
    - 2 łyżki oleju,
    - cukier,
    - sól, pieprz

Bułeczki drożdżowe z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć, wsypać do mąki, dodać pozostałe składniki ciasta. Wyrabiaćtak długo, aż ciasto będzie odstawać od ręki i miski, po czym postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie, uformować małe bułeczki. Ułożyć je na wysmarowanej blasze w odstępach 5cm. Cebulę cienko pokroić, sparzyć na sitku wrzątkiem, dokładnie odsączyć i udusić w oleju z pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Gdy bułeczki podrosną, zrobić w nich dołki, posmarować białkiem i wypełnić farszem z cebuli. Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i upiec bułeczki na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy