Bułeczki bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gdy goście już są w drodze, to nie ma nic lepszego! Szybka i słodka przekąska ze składników, które każdy ma w kuchni. Przy większej wprawie można stosować różne wariacje produktów i proporcji.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki*
    25 g otrębów
    100 g dowolnych bakalii
    2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2-3 łyżki miodu/ syropu klonowego/ słodu
    3 łyżki oleju
    ok. 3/4 szklanki wody lub mleka

Bułeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie bakalie muszą być drobne, więc orzechy czy pestki dyni mielimy, trzemy na dużych oczkach tarki lub rozbijamy na drobne kawałki.

    Mieszamy mąkę, otręby, bakalie, proszek do pieczenia. Później dodajemy miód/ syrop klonowy/ słód, olej. Na koniec dodajemy wodę lub mleko, tak by uzyskać gęstą masę.
    Nakładamy ręką lub łyżką na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (lub na papier do pieczenia) formując okrągłe ciastka. Piec ok 15 min. w 180 ° C.

Porady

Przepis pozwala na dowolność w wyborze mąki i oleju. Bułeczki są bardzo smaczne również w wersji bezglutenowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy