Bułeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ½ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Jajko i żółtka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, ubite jajka, skórkę z cytryny, resztę mleka, letnią margarynę i bakalie. Mieszamy i wyrabiamy ciasto podsypując mąką, aż stanie się pulchne, gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC do zarumienienia.
4.Składniki lukru miksujemy, polewamy wystudzone bułeczki i posypujemy rodzynkami.
Komentarze