Bułeczki bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Polecam sprawdzony przepis mojego autorstwa. Bułeczki są wyjątkowo smakowite.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej + parę łyżek do podsypywania
    ½ kostki margaryny
    15 dag cukru
    ¾ szklanki mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    3 dag drożdży
    skórka starta z 1 cytryny
    szczypta soli
    1 szklanka posiekanych bakalii (orzechy, daktyle, morele, rodzynki, skórka pomarańczowa)
    Lukier:
    25 dag cukru pudru
    2 łyżeczki gęstej śmietany
    3 łyżki soku z marchwi
    sok z cytryny do smaku
    1 łyżka posiekanych rodzynek do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Bułeczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ½ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki cukru, drożdże i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Jajko i żółtka ubijamy ze szczyptą soli. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, ubite jajka, skórkę z cytryny, resztę mleka, letnią margarynę i bakalie. Mieszamy i wyrabiamy ciasto podsypując mąką, aż stanie się pulchne, gładkie i będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy małe bułeczki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC do zarumienienia.
  • 4. Składniki lukru miksujemy, polewamy wystudzone bułeczki i posypujemy rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować