Budyniowy torcik z aronią

0 (0 ocen)

Zastanawiałam się jakich użyć owoców i wybrałam aronię, naprawdę świetnie pasuje do truskawek.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm:
    gotowy biszkopt
    750 ml mleka
    50 g cukru
    2 budynie waniliowe
    200 g mrożonych truskawek
    80 g białego sera
    80 g dżemu z aronii + 2 łyżki
    1 łyżeczka żelatyny
    1 galaretka truskawkowa

Budyniowy torcik z aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na biszkopt zakładamy obręcz. Mleko zagotowujemy z 50 g cukru, dodajemy zamrożone truskawki i chwileczkę gotujemy, rozgniatając widelcem owoce. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka i zagęszczamy całość. Odstawiamy.
  • 2. Serek mieszamy z 80 g dżemu z aronii i żelatyną rozpuszczoną w odrobince gorącej wody. Rozsmarowujemy na biszkopcie.
  • 3. Lekko przestudzony budyń wykładamy na masie serowej, chłodzimy.
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody z dodatkiem 2 łyżek dżemu, gdy zacznie tężeć, wykładamy na budyniu. Ponownie chłodzimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy