Zastanawiałam się jakich użyć owoców i wybrałam aronię, naprawdę świetnie pasuje do truskawek.
Składniki:
Składniki na tortownicę 22 cm:
gotowy biszkopt
750 ml mleka
50 g cukru
2 budynie waniliowe
200 g mrożonych truskawek
80 g białego sera
80 g dżemu z aronii + 2 łyżki
1 łyżeczka żelatyny
1 galaretka truskawkowa
Budyniowy torcik z aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Na biszkopt zakładamy obręcz. Mleko zagotowujemy z 50 g cukru, dodajemy zamrożone truskawki i chwileczkę gotujemy, rozgniatając widelcem owoce. Proszek budyniowy rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka i zagęszczamy całość. Odstawiamy.
2.Serek mieszamy z 80 g dżemu z aronii i żelatyną rozpuszczoną w odrobince gorącej wody. Rozsmarowujemy na biszkopcie.
3.Lekko przestudzony budyń wykładamy na masie serowej, chłodzimy.
4.Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody z dodatkiem 2 łyżek dżemu, gdy zacznie tężeć, wykładamy na budyniu. Ponownie chłodzimy.
Komentarze