Budyń jaglany z borówkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny deser.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kasza jaglana 100 g,
    mleko ryżowe 1/2 szk,
    banan 1 szt
    borówki 1 szk,
    płatki migdałowe 2 łyżeczki,

Budyń jaglany z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
    Kaszę jaglaną opłukać w zimnej wodzie, następnie przelać gorącą wodą aby pozbyć się goryczki i ugotować w do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Do kaszy dodać banana i wlać mleko. Całość rozdrobnić blenderem na gładki budyń. Budyń podzielić na dwie części, do jednej dodać umyte borówki (parę sztuk zostawić do dekoracji) i całość zblendować. Budyń układać warstwami w szklankach. Deser udekorować borówkami i posypać podprażonymi płatami migdałowymi.

Komentarze

Podobne przepisy