Botwinka z pierożkami tortellini

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Syn uwielbia botwinkę. Na działce, którą uprawia moja mama, jest jej zawsze pod dostatkiem. Plony z ogródka przerabiamy wspólnie – robimy soki, dżemy, a warzywa wekujemy.

Składniki:

  • ● pęczek botwinki
    ● 2-3 młode marchewki
    ● 2-3 młode pietruszki
    ● 1 l bulionu (może być z warzywnych kostek bulionowych)
    ● 10 dag tortellini z mięsem lub pieczarkami
    ● sól, pieprz
    ● cukier
    ● łyżeczka octu
    ● 2-3 jajka

Botwinka z pierożkami tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Botwinka z pierożkami tortellini 1. Botwinkę oczyszczamy. Dokładnie
    myjemy. Większe buraczki
    obieramy, kroimy w małą
    kostkę, a małe (bez obierania) kroimy w plasterki. Łodygi i liście
    drobno kroimy. Marchewki
    i pietruszki dokładnie myjemy
    szczoteczką pod bieżącą wodą
    (możemy delikatnie oskrobać)
    i kroimy w plasterki.
  • Botwinka z pierożkami tortellini 2. Do garnka wlewamy bulion,
    wkładamy marchewkę i pietruszkę,
    zagotowujemy. Dodajemy
    tortellini i botwinkę, wlewamy
    ocet. Gotujemy 15 minut
    pod przykryciem. Doprawiamy
    cukrem, solą i pieprzem. Jajka
    gotujemy na twardo, wkrawamy
    do botwinki.

Porady

Zupa będzie intensywniejsza w smaku, jeżeli dodamy łyżkę koncentratu buraczanego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy