Boczek po tajsku

0 (0 ocen)

  • 14 godz. 10 min

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek.

  • 14 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg boczku
    80 g świeżego imbiru
    kilka ząbków czosnku
    1 papryczka chili
    4 łyżki oleju sezamowego
    5 łyżek ciemnego sosu sojowego
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    5 łyżek miodu wielokwiatowego
    sól ,pieprz

Boczek po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek po tajsku 1. Imbir ,czosnek i chili drobno kroimy. Mieszamy z olejem sezamowym ,miodem ,sosem sojowym i kolendrą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Boczek przekładamy do worka ,wlewamy marynatę ,dokładnie go w niej obtaczamy. Workiem owijamy boczek (szczelnie ,żeby marynata nam się nie wydostała. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Następnie boczek wyjmujemy ,przekładamy do brytfanki i zapiekamy 90 min w temperaturze 200°C bez termoobiegu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy