Błota missisipi z porzeczkowym akcentem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 200 g gorzkiej czekolady,
    - 100 g masła,
    - 2 szklanki mąki,
    - 2 łyżki cukru,
    - odrobina cukru pudru,
    - proszek do pieczenia,
    - 4 jajka,
    - kakao,
    - 250 ml śmietany 18%,
    - 250 ml śmietany 12% (lub 30%),
    - śnieżka
    - mały słoiczek dżemu porzeczkowego lub np. wiśni w całości.

Błota missisipi z porzeczkowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto z mąki, kakao, masła, cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 żółtkiem. Schłodzić w lodówce około 30 min.
  • 2. Kruche ciasto wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku około 20 min.
  • 3. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wystudzić. Pozostałe 3 jajka i białko ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę, śmietanę 18%, łyżkę kakao.
  • 4. Na spód ciasta wyłożyć dżem lub wiśnie. Wylać masę czekoladową i piec 40 min. Wystudzić.
  • 5. Ubić śmietanę 12% ze śnieżką lub samą śmietanę 30%.
    Wyłożyć na ciasto i posypać kakao do dekoracji. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Porady

Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia - schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy