Błota missisipi z porzeczkowym akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto z mąki, kakao, masła, cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 żółtkiem. Schłodzić w lodówce około 30 min.
2.Kruche ciasto wyłożyć na blachę i podpiec w piekarniku około 20 min.
3.Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, wystudzić. Pozostałe 3 jajka i białko ubić na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodać wystudzoną czekoladę, śmietanę 18%, łyżkę kakao.
4.Na spód ciasta wyłożyć dżem lub wiśnie. Wylać masę czekoladową i piec 40 min. Wystudzić.
5.Ubić śmietanę 12% ze śnieżką lub samą śmietanę 30%.
Wyłożyć na ciasto i posypać kakao do dekoracji. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Porady
Ciasto smakuje najlepiej następnego dnia - schłodzone.
Komentarze