Błoto Missisipi

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne przesłodkie ciasto czekoladowe

  • 50 min

Składniki:

  • Błoto Missisipi
    Czekoladowy spód:
    1 3/4 szklanki mąki tortowej
    2 czubate łyżki kakao
    150 g masła2 łyżki cukru3 łyżki zimnej wody
    Krem
    czekoladowy:170 g masłaszklanka cukru4 jajka(żółtka i ubita piana)4 czubate łyżki kakao100 g gorzkiej czekolady+100 g mlecznej czekolady300 ml śmietanki kremówki 30%
    Bita śmietana:
    300 ml śmietanki kremówki 30 %2 śmietan Fixy łyżka cukru,czekolada, kakao
    Blacha na tartę 26cm okrągła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Błoto missisipi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto-z podanych składników zagnieść ciasto zawinąć w folię i włożyć
    do lodówki na około 20 min. Następnie wyjąć rozwałkować i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto
    zawijając brzegi. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i ja położyłam woreczki z ryżem (no cóż będę zmuszona zrobić
    risotto ;)Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 ( ja mam piekarnik elektryczny i piekę w termoobiegu) przez 15 minut,
    następnie zdejmujemy ryż i podpiekamy jeszcze przez 10 min w 160 C.Masa:-czekoladę rozpuszczamy i studzimy-masło
    ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku do tego ubitą pianę, kakao-śmietanę ubijamy dodajemy rozpuszczoną
    czekoladęDo kremu dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszamy i wylewamy na ostudzone ciasto. Wkładamy do piekarnika i
    pieczemy przez 45 min w 180 C Po upieczeniu ciasta nie wyjmujemy od razu czekamy chwilkę. Bita śmietana-z podanych
    składników ubijamy śmietanę na koniec dodajemy śmietan Fixy. Bitą śmietanę wykładamy na ostudzony spód ciasta
    dekorujemy kakao i cukrem pudrem na to skrobiemy obieraczką do warzyw czekoladowe wiórki. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować