Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Choć użyłam mrożonych truskawek, to równie dobrze mogą być świeże, zwłaszcza w sezonie truskawkowym

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka- biszkopt: 4 sztuki
    - cukier - biszkopt: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna - biszkopt: 0.5 szklanki
    - mąka ziemniaczana - biszkopt: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia - biszkopt: 2 łyżeczki
    - mrożone truskawki - mus: 50 dekagramów
    - galaretka truskawkowa - mus: 1 opakowanie
    - żelatyna - mus: 2 łyżeczki
    - kremówka - bita śmietana: 250 mililitrów
    - cukier - bita śmietana: 1 łyżka
    - śmietan fix - bita śmietana: 1 opakowanie

Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną 1. Biszkopt: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj żółtka, cukier i ubij. Potem dodaj mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz ok 20 minut.
  • Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną 2. Galaretkę rozpuść w 300 ml gorącej wody. Truskawki zmiksuj. Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Potem dodaj do niej 4 łyżki zmiksowanych truskawek i podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła. Następnie połącz galaretkę, żelatynę i truskawki i gdy masa zacznie tężeć wylej na biszkopt.
  • Biszkopt z truskawkowym musem i bitą śmietaną 3. Kremówkę ubij z cukrem i śmietan fixem i udekoruj ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy