Biszkopt z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodki deserowy relaks.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt waniliowy:
    5jaj
    1szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    1szkl. cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody do białek

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    2galaretki truskawkowe
    2budynie waniliowe
    1szkl. wody

Biszkopt z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt waniliowy: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź.Tortownica 30.
  • 2. Truskawki umyć, odciąść końcówki i pokroić na małe kawałki. Wkładamy do garnka, dodając wodę i podgotować przez ok. 10min. pod przykryciem. Odlać 1/2szkl. soku-zagotować. Do podgotowanych truskawek wsypać galaretki-wymieszać. Budynie rozpuszczamy w 1/2szkl. wody i wlewamy do gotującego się soku. Ugotować budyń. Masę łączymy z musem galaretkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy