Biszkopt maślany z kremową masą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis wymyśliłam, aby urozmaicić sam biszkopt. Ciasto bardzo smakowało mojej rodzinie.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 i ½ szklanki mąki
    1 cukier waniliowy
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Na masę:
    300 ml śmietany kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Na polewę:
    1 czekolada
    1 łyżka masła
    2 łyżki zagęszczonego mleka niesłodzonego

Biszkopt maślany z kremową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo jajka. Ubijać na puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i przełożyć do formy nasmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • 2. Wykonanie masy:
    Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać serek i dalej ubijać do połączenia się składników.
  • 3. Wykonanie polewy:
    Czekoladę połamać i rozpuścić na małym ogniu razem z masłem i mlekiem. Cały czas mieszać do połączenia się składników.
  • 4. Wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą. Polać polewą i odstawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy