Bigos z kapusty pekińskiej z żurawiną

0 (0 ocen)

pyszny bigosik w wersji na słodko

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
    3 kiełbasy śląskie
    1 cebula
    1 marchewka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 koncentrat pomidorowy
    50 g suszonej żurawiny
    olej rzepakowy do smażenia

Bigos z kapusty pekińskiej z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z liści kapusty wykroić twarde części. Następnie liście pokroić w paski. Przełożyć je do garnka, zalać wodą, posolić i gotować, aż liście będą miękkie. Odcedzić tak, żeby na dnie zostało trochę wody. Kiełbasy pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim marchewkę. Dodać ją do kapusty. Ponownie na patelni rozgrzać olej i tym razem smażyć na nim kiełbasę z cebulą. Usmażone dodać do kiełbasy razem z koncentratem pomidorowym i suszoną żurawiną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.

Komentarze

Podobne przepisy