Biała kiełbasa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Nie ma to jak smaczna domowej roboty kiełbasa

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 kg dość chudej karkówki, kilogram schabu, kilogram średnio przerośniętego boczku, 60 dag mięsa golonkowego, 40 dag wołowiny - użyłam kark, 8 dużych ząbków czosnku, sól, pieprz, majeranek zimna woda 1/2 l+ łyżeczka cukru, jelita wieprzowe

Biała kiełbasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chude kawałki karkówki i schab zmieliłam na sitku 8 mm, boczek i tłuściejsze kawałki karkówki na sitku 4 mm, mięso golonkowe i wołowinę na sitku makowym wraz z czosnkiem. Dodałam sól spożywczą 18 g na kg mięsa, majeranek 2 garście, pieprz do smaku. Wyrabiałam ok 30 minut dolewając partiami wodę posłodzoną łyżeczką cukru. Kleistą masą mięsną napełniłam jelita. Kiełbasę parzę w wodzie o temp 80 st 20 min

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy