Bezowa krówka

0 (0 ocen)

  • 15 min

To kompilacja kilku przepisów z dodatkiem bezowej pianki. Rozpływa się w ustach.

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    kostka margaryny
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki miodu płynnego

    Krem:
    400 ml mleka
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki mąki pszennej
    200g margaryny
    żółtko

    Beza:
    5 białek
    1/2 szkl. cukru

    Polewa:
    cukierki krówki (ok. 200g)

Bezowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy do miski wszystkie składniki na ciasto, a następnie je zagniatamy, po czym dzielimy na 2 części. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wylewamy na jeden placek. Pieczemy go ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pieczemy drugą część ciasta ok. 20-30 minut w tej samej temperaturze.

    Robimy masę budyniową (mleko, cukier, mąki mieszamy na ogniu aż do zgęstnienia). 200g margaryny ucieramy z żółtkiem na puszystą masę. Do utartej margaryny stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonej masy budyniowej.

    Krem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy plackiem z bezą.

    Cukierki krówki rozpuszczamy i gorącą polewę rozlewamy na bezę.

    Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

Komentarze

Podobne przepisy