Bezowa krówka

  • wyświetlono: 906 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

To kompilacja kilku przepisów z dodatkiem bezowej pianki. Rozpływa się w ustach.

  • 15min

Składniki

Ciasto:
3 szkl. mąki
4 żółtka
1 szkl. cukru
kostka margaryny
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu płynnego

Krem:
400 ml mleka
3/4 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
200g margaryny
żółtko

Beza:
5 białek
1/2 szkl. cukru

Polewa:
cukierki krówki (ok. 200g)

Sposób przygotowania przepisu:

Bezowa krówka

  • 1. Wsypujemy do miski wszystkie składniki na ciasto, a następnie je zagniatamy, po czym dzielimy na 2 części. Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wylewamy na jeden placek. Pieczemy go ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pieczemy drugą część ciasta ok. 20-30 minut w tej samej temperaturze.

    Robimy masę budyniową (mleko, cukier, mąki mieszamy na ogniu aż do zgęstnienia). 200g margaryny ucieramy z żółtkiem na puszystą masę. Do utartej margaryny stopniowo dodajemy po łyżce przestudzonej masy budyniowej.

    Krem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy plackiem z bezą.

    Cukierki krówki rozpuszczamy i gorącą polewę rozlewamy na bezę.

    Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobezakrówka

Komentarze

Podobne przepisy

image-0qtyqkp

Dodane przez: Martyna26066

Ciasto Krówka

Ciasto, które robię od paru lat....

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Bogata krówka

Ciast podobnych jadłam już wiele,...

Serowa krówka

Dodane przez: Jaga85

Ciasto krówka z serem

Wariacji i smaków ciasta krówki...

Sernik Krówka

Dodane przez: akrobatka22

Sernik Krówka

Doskonały deser dla fanów krówek...

krówka

Dodane przez: wiola

Ciasto krówka

To jest hit wszystkichnaszych...

Tort bezowy

Dodane przez: emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE