Bezowa krówka
Składniki:
- Upiec biszkopt ciemny z 5 - 6 jajek.
MASA BUDYNIOWA:
1/2 l mleka
2 budynie toffi
4 łyżki cukru
25 dag masła
MASA KRÓWKOWA:
30 dag krówek (kruchych)
10 dag masła
2 łyżki mleka
DODATKOWO:
ok. 20 dag małych bezów
Bezowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
MASA BUDYNIOWA:
Ugotować budyń i po wystudzeniu ubić z masłem.
-
2.
MASA KRÓWKOWA:
W garnku roztopić masło, dodać mleko i krówki. Rozpuścić i dobrze wymieszać (najlepiej mikserem).
-
3.
Na nasączony biszkopt, wyłożyć masę budyniową i lekko powciskać w nią bezy, układając rzędami, jedną obok drugiej.
-
4.
Ułożone bezy polać ciepłą masą krówkową.
Komentarze