bezglutenowe trufle orzechowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Ekspresowe, kilkuskładnikowe i zdrowe!

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (około 9 kulek)
    -100g suchej kaszy jaglanej
    -200ml mleka roślinnego
    -1 łyżka oleju kokosowego
    -3 łyżki masła orzechowego bez cukru i innych dodatków
    -2 łyżki erytrolu/ksylitolu
    -pół łyżeczki sproszkowanej wanili (opcjonalnie)

    dodatkowo:
    -1 tabliczka gorzkiej czekolady
    -1 łyżka oleju kokosowego
    -garść potłuczonych orzechów

Bezglutenowe trufle orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:
    -kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy płynem dodajemy słodzik i gotujemy do miękkości
    -gotową kaszę odstawiamy, żeby przestygła (musi być lekko ciepła)
    -dodajemy olej kokosowy i dokładnie blendujemy
    -dodajemy masło orzechowe, całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki

    polewa czekoladowa:
    -czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na koniec mieszamy)
    -odstawiamy aby lekko przestygła
    -obtaczamy kulki w czekoladzie , a nastepnie w orzechach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy