Beza cytrynowa.

0 (0 ocen)

Ddelikatna, krucha, w środku miękka. Dodatkowa to orzeżwiający cytrynowy krem, tzw. Lemon curd, którym oprósz bitej śmietany przełożone są krążki bezowe.

Składniki:

  • Spód:
    5 jajek
    200 g cukru pudru
    po łyżeczce octu winnego i ekstraktu waniliowego
    łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

    Masa:
    sok i skórka z 3 dużych cytryn
    150 g miałkiego cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    ½ kostki masła
    400 ml śmietany 36 %
    2-3 łyżki cukru pudru

Beza cytrynowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze schłodzonych białek i cukru pudru ubić sztywną pianę, na końcu dodając ocet, wanilię i skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Masę delikatnie wymieszać. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach uformować z ciasta bezowego okrągłe blaty ( można pomóc sobie narysowaniem okręgów na papierze ). piec ok 90 min.
    W temperaturze 150 stopni. Wystudzić w piekarniku. Delikatnie oderwać od
    papieru.
  • 2. Skórkę oraz sok z cytryn ubijać na parze razem ze 150 g cukru, jajkami i żółtkami ok 10 min, aż zgęstnieje. Dodać pokrojone masło. Mieszać, aż się rozpuści. Krem ostudzić i mocno schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
  • 3. Blat bezowy ułożyć na paterze ,, do góry nogami'' i delikatnie spłaszczyć. Posmarować bitą śmietaną i kremem cytrynowym i przykryć blatem bezowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy