Ddelikatna, krucha, w środku miękka. Dodatkowa to orzeżwiający cytrynowy krem, tzw. Lemon curd, którym oprósz bitej śmietany przełożone są krążki bezowe.
Składniki:
Spód:
5 jajek
200 g cukru pudru
po łyżeczce octu winnego i ekstraktu waniliowego
łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Masa:
sok i skórka z 3 dużych cytryn
150 g miałkiego cukru
2 jajka
2 żółtka
½ kostki masła
400 ml śmietany 36 %
2-3 łyżki cukru pudru
Beza cytrynowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze schłodzonych białek i cukru pudru ubić sztywną pianę, na końcu dodając ocet, wanilię i skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną. Masę delikatnie wymieszać. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach uformować z ciasta bezowego okrągłe blaty ( można pomóc sobie narysowaniem okręgów na papierze ). piec ok 90 min.
W temperaturze 150 stopni. Wystudzić w piekarniku. Delikatnie oderwać od
papieru.
2.Skórkę oraz sok z cytryn ubijać na parze razem ze 150 g cukru, jajkami i żółtkami ok 10 min, aż zgęstnieje. Dodać pokrojone masło. Mieszać, aż się rozpuści. Krem ostudzić i mocno schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
3.Blat bezowy ułożyć na paterze ,, do góry nogami'' i delikatnie spłaszczyć. Posmarować bitą śmietaną i kremem cytrynowym i przykryć blatem bezowym.
Komentarze