BEZA

4.47 (148 ocen)

BEZA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Składniki:

  • beza: 6 białek z jajek, 300 g cukru kryształu, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej. Krem: 0,5 l słodkiej śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny, 5 opakowań śmietan-fix, owoce do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 26 cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika.
    Białka ubić na sztywno. Gdy tylko białka się ubiją dodać cukier kryształ. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobię i sok z cytryny - wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, nie wychodzić poza narysowany okrąg. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry. Nagrzać piekarnik do 180ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę.
  • 2. Ubić śmietanę z śmietan - fix na sztywno pod koniec dodając cukier puder i zmiksować na jednolity krem. Bezę ułożyć na paterze, wyłożyć śmietaną i ozdobić owocami.

Porady

Najlepiej przygotować i upiec bezę wieczorem i po wyłączeniu zostawić ją w piekarniku na całą noc. Beze można udekorować zarówno świeżymi jak i mrożonymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować