BEZA

  • wyświetlono: 716 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

BEZA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

annastrzezek

Składniki

beza: 6 białek z jajek, 300 g cukru kryształu, 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego,
1 łyżka skrobi ziemniaczanej. Krem: 0,5 l słodkiej śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny, 5 opakowań śmietan-fix, owoce do dekoracji.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

BEZA

  • 1. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy ok 26 cm. Papier położyć na ruszt z piekarnika.
    Białka ubić na sztywno. Gdy tylko białka się ubiją dodać cukier kryształ. Należy to robić stopniowo – mniej więcej po 1 dużej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać skrobię i sok z cytryny - wymieszać. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, nie wychodzić poza narysowany okrąg. Łyżką wyrównać pianę, robiąc delikatne zagłębienie w środku i zagarniając boki do góry. Nagrzać piekarnik do 180ºC, włożyć bezy i zaraz zmniejszyć temperaturę do 130ºC. Piec przez 1 godzinę.
  • 2. Ubić śmietanę z śmietan - fix na sztywno pod koniec dodając cukier puder i zmiksować na jednolity krem. Bezę ułożyć na paterze, wyłożyć śmietaną i ozdobić owocami.

Porady

Najlepiej przygotować i upiec bezę wieczorem i po wyłączeniu zostawić ją w piekarniku na całą noc.
Beze można udekorować zarówno świeżymi jak i mrożonymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycielato
 

Komentarze

Podobne przepisy

Orzechowa beza na kruchym spodzie

Dodane przez: dorota w

Orzechowa beza na kruchym spodzie

W okresie karnawału, po smażeniu...

Beza Czarny las

Dodane przez: Goszka

Beza Czarny las

Beza w wydaniu wiśniowo-czekoladowym...

Beza Pavlova z sosem malinowym

Dodane przez: Goszka

Beza Pavlova z sosem malinowym

Beza w formie wieńca w kolorach...

Miętowa beza

Dodane przez: katasia127

Miętowa beza

Mięta dodaje jej nie tylko zapachu...

beza na babeczki

Dodane przez: elkaa13

Beza na babeczki

Beza na babeczkach nie tylko cieszy...

Dodane przez: grzesiek

Beza cytrynowa.

Ddelikatna, krucha, w środku miękka....