BARSZCZYK Z SERWATKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna zupka zakwaszana serwatką.

  • 60 min

Składniki:

  • - 5 białych kiełbasek parzonych
    - 3 marchewki
    - 1/4 średniego selera
    - 5 dużych ziemniaków
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - 1 łyżka posiekanego szczypioru
    - 2 kostki drobiowe rosołowe
    - przyprawa uniwersalna, pieprz
    - 1 litr serwatki

Barszczyk z serwatki na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę umyć, nakłuć widelcem, pokroić na duże porcje i dać do garnka.
    Marchewkę obrać umyć i dowolnie pokroić, seler obrać i umyć. Dodać do garnka. Zalać wodą i pogotować 10 minut.
    Ziemniaki obrać, umyć,i pokroić w kosteczkę i dołożyć do zupy.
    Dodać kostki rosołowe. Gotować, aż kiełbasa i warzywa będą miękkie. Do gotującej zupy wlać serwatkę, dodać natkę pietruszki, szczypior i koperek.
    Przyprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem. Zupę zagęścić mąką roztrzepaną w małej ilości wody. Zagotować.
  • 2. Barszczyk podawać z porcją kiełbasy.

Porady

Barszczyk można podać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem. Jest zupą bardzo zdrową, smaczną i aromatyczną. Nie dałam do zupy czosnku obawiając się, że straci delikatny smak serwatki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy