Banany pod kokosową kołderką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodki deser dla dwojga umili ciepłe chwile..

  • 30 min

Składniki:

  • 2 banany nie zbyt dojrzałe
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 ml śmietanki 18%
    3 łyżki wiórek kokosowych białych
    1/2 kieliszka rumu

Banany pod kokosową kołderką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany obieramy ze skórek, kroimy wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i obsmażamy szybko banany z obu stron . Na drugiej patelni suchej ,wsypać wiórki i ciągle mieszając zrumienić na rumiano, uważać aby się nie spaliły.
  • 2. Sos;

    Czekoladę połamać włożyć do rondelka ,dodać 1/2 łyżeczki wody dodać łyżkę masła i mieszać aż wszystkie składniki się połączą . Śmietanę oddzielnie zagotować z cukrem waniliowym i dodać do rozpuszczonej czekolady,wlać pół kieliszka rumy około 25 ml i wymieszać. Na półmisku układamy ciepłe banany,obsypujemy wiórkami kokosowymi i polewamy sosem czekoladowym podajemy od razu po przyrządzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy