Bananowiec

0 (0 ocen)

Super owocowe ciasto.

Składniki:

  • Na biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    proszek do pieczenia
    Na masę:

    4 galaretki: w tym dwie jednego koloru, a dwie różne
    1 kg bananów + 2 do dekoracji
    1 margaryna
    3 żółtka
    szkl. cukru +3 łyżki do piany

Bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier,następnie po jednym żółtku i na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę, i piec w temperaturze 160-180*C przez 20-40 minut.

    Masa:

    Margarynę, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać banany i wymiksować. Pojedyncze galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody,a podwójne w 3 szklankach. Gdy będą tężejące, jedną dodajemy do masy,mieszamy. Pianę z 3 białek ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru oraz jedną galaretką.

Porady

Ułożenie ciasta: Biszkopt Masa bananowa Piana Dwa pocięte banany w plastry Podwójne galaretki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy