Bakłażany z pomidorami i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Prosta i szybciutka przystawka imprezowa. Znakomita również na lekką kolację

  • 60 min

Składniki:

  • bakłażan
    2 duże pomidory
    kula mozzarelli (a nawet dwie jeśli ktoś lubi)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

Bakłażany z pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakłażan 1. Bakłażana umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie - opłukać i ułożyć na polanej oliwą folii aluminiowej. Wsadzić do piekarnika nagrzanego na 180*C na 20 minut.
  • 2. Pomidory pokroić w poziomie na plastry. Podobnie mozzarellę (cienko).
  • 3. Na folii układać piramidki z bakłażana, pomidora i sera. Pomidora zawsze oprószyć solą i pieprzem. Między warstwy włożyć listki świeżej bazylii. Zapiekać w 180*C przez 10 minut, aż ser się rozpuści. Całość skropić oliwą.

Porady

BON APPETIT ! :)

Komentarze

Podobne przepisy