Bakłażanowe łódki

0 (0 ocen)

  • 30 min

danie to robię bardzo często gdy jest sezon na tanie bakłażany, moja rodzinka przepada za tym daniem

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cebula
    1 czerwona papryka
    1 papryczka peperoni (nie koniecznie:))
    0,5 kg mięsa mielonego (wg.uznania-ja dałam wieprzowe)
    3 duże bakłażany
    keczup lub przecier pomidorowy
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    starty ser żółty

Bakłażanowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakłażanowe łódki 1. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Bakłażanowe łódki 2. Papryki pokroić w kostkę.
  • Bakłażanowe łódki 3. Cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso, poddusić, dodać paprykę. Dusić chwilkę.
    Doprawić solą, pieprzem do smaku.
  • Bakłażanowe łódki 4. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.
  • Bakłażanowe łódki 5. Na blachę wyłożoną papierem ułożyć łódeczki z bakłażanów i napełnić je farszem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 17stC na około 50minut.
  • Bakłażanowe łódki 6. 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
  • bakłażanowe łódki 7. Podawać z keczupem lub sosem pomidorowym.

Porady

Można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z innymi warzywami.

Komentarze

Podobne przepisy