Bakłażan w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie banalne w użyciu i tak łatwo dostępne: ciasto francuskie! Mozna zniego wyczarować tyle pysznych rzeczy, przyszedł czas na bakłażana

  • 50 min

Składniki:

  • - 1 bakłażan
    - ser kozi w plastrach
    - 2 pomidory
    - ciasto francuskie
    - sól
    - słodka papryczka
    - czosnek
    - oliwa z oliwek
    - oregano

Bakłażan w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry. Wrzucamy do miski, dodajemy sól, słodką papryczkę, rozdrobiony czosnek i skrapiamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
  • 2. Na stolnicy umieszczamy 1/2 ciasta a następnie układamy plastry bakłażanów na nich ser, plasterek pomidora i znowu ser, wszystko w odstępie około 4 cm.
  • 3. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, sklejamy tak aby powstały kwadraty, wycinamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i posypujemy oregano.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy do uzyskania złocistego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy