Bakaliowy piernik.

0 (0 ocen)

Można zamrozić

Składniki:

  • 100 g margaryny
    2 jajka
    150g cukru
    200ml mleka
    100g miodu
    500 g mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    150g powideł z węgierek
    2 łyżki zmielonych przypraw
    cynamon, kardamon ,goździki, biały pieprz, imbir
    50 g rodzynek
    50g migdałów
    50g orzechów laskowych
    50 g czekolady gorzkiej startej

Bakaliowy piernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bakaliowy piernik 1. Margarynę stopić i ostudzić.
    Ubić jajka z cukrem. Wlać mleko i miód ,dalej ubić.
    Dodać mąkę wymieszaną z sodą ,kakao, przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone rodzynki, posiekane orzechy i migdały oraz startą czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180 stop.około 50 min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować .
    Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy