Babka z rodzynkami i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wilgotna babka z wodą, dzięki czemu długo nie wysycha.

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag masła
    12 łyżek wody
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 cukry wanilinowe
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    garść rodzynek
    kieliszek dowolnego likieru
    1 jabłko
    1 łyżka kakao

Babka z rodzynkami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę, cukier oraz cukry wanilinowe rozpuścić i ostudzić. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, zmiksować, a następnie dodać namoczone w likierze rodzynki oraz pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać, podzielić na dwie nierówne części. Do 1/3 ciasta dodać kakao. 3/4 jasnego ciasta wylać do keksówki o wym. 9x28 cm. Na wierzch wylać ciasto ciemne. Piec w temp. 180 stopni ok. 50 minut.

Porady

Do ciasta można dodać orzechy włoskie lub inne owoce.

Komentarze

Podobne przepisy