Babka pomarańczowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych ciast jest babka cytrynowa. Szybka i wilgotna, a zarazem puszysta i aromatyczna. Moja dzisiejsza propozycja jest wariacją właśnie na temat babki cytrynowej. Babka pomarańczowa jest to wypiek pachnący pomarańczą, puszysty i dziecinnie prosty w wykonaniu. Co ważne długo zachowuje swoją świeżość przez co możecie upiec ją kilka dni przed świętami. Babka pomarańczowa swoim smakiem nie odbiega od klasycznych ucieranych ciast. Zachęcam do dodania świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, a nie z butelki. Ciasto nabierze wtedy niezwykłego aromatu. Polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki(1,5 szklanki)
    150 g masła
    150 g cukru(3/4 szklanki)
    100 ml soku pomarańczowego(1/2 szklanki)
    30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
    8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
    3 jajka
    aromat pomarańczowy
    lukier
    100 g cukru pudru
    20 ml ciepłej wody
    20 ml soku z cytryny

Babka pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaje po jednym jajku nie przerywając miksowania. Do masy dodaje mąkę, proszek oraz aromat pomarańczowy. Miksuję. Do masy dodaje sok pomarańczowy. Na niskich obrotach łączę ze sobą składniki. Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Do formy wlewam ciasto. Babkę piekę około 40-45 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzę. Cukier puder łączę z wodą i sokiem cytrynowym, tworząc lukier. Lukrem polewam babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy